Monday, September 15, 2014

KARI DAGING

Aku dah lama tak meng'kari'. Sejak aku rasa kari yang aku masak ni macam kurang sedap. Jadi aku lama dah tak buat kari. Sehingga semalam. Aku masak  kari daging. 


Tu pun lepas aku godek-godek resepi. Pilih punya pilih. Akhirnya masak style macam ni.

Bahan-bahan:
1. Bawang merah bawang putih halia blender separuh halus. Agak-agak la kan. Rumah aku tak ada lesung batu. Semua benda pakai blender. 
2. Sediakan rempah 3 sekawan tu- kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih.
3. Rempah kari babas. Aku beli dua sekali- adabi dengan babas ni. Tak sure nak pakai yang mana. Tapi lastly decide pakai babas. 
4. Daging yang dihiris nipis. Aku kalao potong daging, suka potong besar. Sekali makan. Tapi sebab nak masak kari, gigih potong sekecik mungkin. Senang empuk katanya.
5. Air 600ml. Sukat agak-agak jer.
6. Santan pekat. Aku guna santan S&P. Senang. Beli paket-paket. Nak pakai, sila bancuh dengan air.
7. Garam secukup rasa.
8. Kentang potong kecik.

Cara masak:
1. Tumis bahan kisar sampai naik bau.
2. Masukkan daging, kacau rata.
3. Masukkan rempah kari babas, kacau rata lagi. Biar sebati dengan daging.
4. Masukkan air. Masak sampai mendidih dan daging empuk.
5. Masukkan kentang dan santan pekat tadi. Masak lagi dalam 5 gitu.
6. Rasa kuah. Tambah garam. Kemudian kari daging siap..

Makan dengan nasi panas dan sambal belacan adabi. Ooh.. aku beli sambal belacan adabi yer. Yang siap tu. Ready to eat. Senang dan mudah. Rasa pun bole tahan. 

Ok tu dia cerita semalam. Cerita hari ini- aku keje tapi encik suami tak keje. Moga-moga petang nanti ada keluar email bole balik awak due to public holiday esok. Berharap ni. Ha ha ha

Aku suruh encik suami masak pizza je kat rumah. Kang kelaparan pulak dia tak makan. Tu dia send picture: tergoda gak ni. Nak balik rumah sekarang, bole tak??


No comments:

Post a Comment