Ni ha nak juga letak gambar nasi ayam tak seberapa aku tu. Ha ha ha
Resepi meh aku tulis lagi. Nak kuatkan ingatan katanya. Nanti takde la lupa.
1. Tumis bawang merah bawang putih halia sampai naik bau. Masukkan rempah sekawan- kayu manis, buah pelaga, bunga lawang. Masukkan air. Biar sampai mendidih.
2. Masukkan garam gula, serbuk kunyit.. Lepas tu kacau sikit. Masukkan ayam. Rebus sampai empuk.
3. Bila ayam dah empuk, keluarkan ayam, sejukkan seketika kemudian sapu dengan sos tiram. Lepas tu goreng macam biasa.
4. Masak nasi macam biasa, guna air rebusan ayam. Tu aku tak pandai masak guna rice coocker, jadi masak pakai periuk jer. Opss ada hangus2 sket kat keliling tu..
5. Cara masak sambal pulak. Just blender saja cili merah dengan bawang putih, letak sikir air rebusan ayam. Kemudian masak atas api kecil. Sambil tu masukkan garam gula dengan cuka. Rasa sket, kalao ok, bole la matikan api.. He he yeay nasi ayam versi simple siap.
No comments:
Post a Comment