Ok bahan yang diperlukan: ayam, bawang merah, bawanh putih, halia, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, garam,gula, serbuk kunyit, daun pandan, beras, sos tiram, lada merah, cuka
Cara membuat: ni aku tulis step yang paling mudah.
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, diikuti bawang merah, halia. Bila naik bau, masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang.
2. Masukkan air.. Kacau rata. biarkan sampai mendidih.
3. Bila dah mendidih, masukkan garam, gula, serbuk kunyit, kacau lagi- kemudian masukkan ayam, Masak sehingga ayam empuk,
4. Bila ayam da empuk, keluarkan dari sup tadi.
5. Masak nasi macam biasa, tapi campurkan dengan sup rebusan ayam dan daun pandan.
6. Ayam di sapu dengan sos tiram. Kemudian goreng macam biasa. Berhati-hati sebab ayam ni meletup bila digoreng. Goreng sekejap je, ayam pun da masak bila direbus tadi.
7. Kisar lada merah, bawang putih bersama air rebusan ayam tadi, masak atas kuali, sehingga pekat. Jangan lupa campurkan garam, gula, dan cuka.
Ok siap.. yeay bole makan.. he he
Senang je tu. Antara rajin dengan tak rajin je kan nak buat.
ReplyDeletebtol tu uni, kalo tak rajin pun kene rajin kan juga.. he he he bila lagi nak try kan..
Deleteha... baca os ni, memang kena la ngan akak... malam ni ada tetamu nak datang umah...senang masak nasi ayam je...
ReplyDeleteos=pos... typo plak... hehehhe
Deleteye kak nina, memang mudah je masak. rasanya... InsyaAllah sedap.. hehehe
Delete