Monday, April 4, 2011

BEGINIKAH GENERASI MUDA KITA? BIADAP SUNGGUH.

Cerita ini disampaikan oleh mak ayah aku, perihal kawan mereka. Aku percaya ini bukan cerita bohong atau khayalan atau sengaja direka2. Tetapi ini cerita realiti yang sebenar2 berlaku dalam kehidupan seharian kita,mungkin tanpa kita sedari.

Kawan mereka, senang cerita aku namakan makcik A, bekerja di gerai yang menjual sayuran. Pergi kerja dihantar oleh anaknya,manakala waktu balik kerja pula, terpaksa balik sendiri sebab anaknya juga bekerja dan terikat pada waktu kerja. So si emak pun terpaksa la gagahkan diri untuk balik sendiri.. Si emak walaupun sudah tua, tetapi kene juga bekerja untuk meneruskan kelangsungan hidup. Walaupun anak2 semua dah besar tapi kene juga bekerja untuk mungkin sekadar menyara diri sendiri.

Kebiasaannya makcik A akan balik ke rumah dengan berjalan kaki(dapat tak bayangkan keadaan makcik A yang dah tua, berjalan kaki balik ke rumah sambil berpanas terik.) Tapi ada masa bila makcik A rasa penat dan tak larat berjalan, dia akan naik bas untuk balik kerumah.

Disinilah kisah bermula. Bila naik bas, macam biasa la (macam yang kita semua pernah nampak) bas pada waktu puncak biasanya akan sendat dengan ramai orang. Bila ramai orang, berasak2 dalam bas, keadaan mesti la tak selesa kan..

Makcik A beritahu mak ayah aku, dia diperli oleh budak2 sekolah yang mengatakan dia berbau busuk. Budak2 tu menjerit2 sambil tutup hidung(konon bau busuk sangat la) sampaikan naik malu makcik A dibuatnya. Paling tak tahan bila makcik A berkata pada budak2 tu “Maaf ye nak..Makcik baru balik kerja.Maaf sebab badan makcik berbau” Huh sampai macam tu sekali. Sejak dari tu makcik A beritahu dia tak nak naik bas lagi. Sebab taknak kene perli2 dengan budak2 sekolah.

Menyirap darah aku saat mendengar cerita ni. Anak2 siapakah yang sungguh biadap melayan orang tua sedemikian rupa?? Buruk betul perangai. Sungguh aku tak faham, makin maju zaman, makin hilang adab2 generai muda, aku Nampak. Memang ini yang berlaku sekarang.

Golongan muda kini konon dah makin bebas sampai hilang moral. Sampai tak tahu adab. Memang kalau kebetulan aku ada kat situ, siap la budak2 tu kene sekolah dengan aku..Huh..

p/s: mencabar sungguh nak didik anak2 zaman moden ni

2 comments:

  1. selamat malam nani...
    terharu kak ain membacenye...sepatutnye dia org tu kene hormat pada org yg lebih tua daripada merekakan..tak patut betul...

    ReplyDelete
  2. Hai akak..
    Hmm zaman sekarang susah la kak, remaja2 moden tak macam remaja dulu2..hehe tak tau nak cakap apa la..Cuma kesian dekat mak ayah budak2 tu-dorang tak tahu perangai anak dorang yang sebenarnya..Ish2

    ReplyDelete