Monday, July 16, 2012

MOTIVASI: APA YANG SUDAH PERGI,BIARKAN LA IA PERGI

Mengingat masa lalu dan bersedih hati kerananya adalah satu tindakan yang bodoh dan gila. Lebih dari itu,ia boleh mematikan kehendak dan membinasakan masa depan.

Bagi orang2 yang waras,fail masa lalu sepatutnya disimpan,bukan dibuka dan di persoalkan. Ia perlu ditutup rapat buat selamanya dan dikurung dalam penjara kelupaan,diikat dengan gari dalam kurungan yang kuat supaya ia tidak keluar. Ianya perlu diperap sedemikian rupa supaya tidak terkena cahaya,sebab ia adalah sesuatu yang sudah berlalu dan selesai.

Maka ia tidak mungkin kembali dengan apa jua kesedihan,tidak dapat diubah dan diperbaiki dengan apa juga kedukaan,tidak dapat dihadirkan semula dengan apa jua kegelisahan,dan tidak dapat dihidupkan semula dengan apa jua kebingungan- ia adalah sesuatu yang sudah tiada.

Jangan biarkan hidupmu dihantui masa lalu,jangan biarlan dirimu sentiasa dibayangi oleh sesuatu yang sudah berlalu. Lepaskan la dirimu dari pengaruh dan bayangan masa lampau.

Hidup sambil mengungkit masa lalu bermakna mensia siakan masa sekarang,mengoyak2 perjuangan dan memporak perandakan masa kini.

Nota kaki: petikan dari buku La Tahzan karya Aidh Abdullah Al-Qarni. (sekadar berkongsi dan untuk memotivasikan diri sendiri)

Published with Blogger-droid v2.0.6

No comments:

Post a Comment