Thursday, July 24, 2014

RESEPI: TOMYAM CAMPUR

Ni cerita bape hari lepas. Lately ni da makin kurang idea nak masak apa untuk berbuka puasa. Selalu singgah kedai time balik rumah, berfikir banyak kali. Apa menu nak masak. Yang ni, aku decide masak tomyam dengan telur dadar jer. Take note that itu telur dadar encik suami yang masak. Hehe aku? Scramble egg je jadinya nanti. 

Aku baru try resepi tomyam yang rasanya ok setakat ni.. Hasil dari search kat pakcik google, resepi as below:

Bawang putih 3 biji diketuk, bawang holland setengah biji dihiris. Cili padi 5 biji, daun limau purut, serai 2 batang di ketuk. Kiub tomyam 2 biji. 

Sotong, udang or isi ayam. Ini terpulang bape banyak. 

Cara nak masak sangatlah simple. Tumis bawang putih sampai naik bau. Lepas tu masukkan serai. Masukkan air secukupnya, tambah kiub tomyam 2. Masukkan cili padi, daun limau purut. Tunggu sekejap agak2 kiub semua da hancur, masukkan seafood. Tapi sebelom tu masukkan garam sikit, gula sikit. Biar je sampai mendidih. Kemudian siap. Boleh makan panas2. Nah layan gambar sket:

 
Siap beli karipap giant lagi. Ha ha. Ok bye.

No comments:

Post a Comment