Sunday, November 2, 2014

KOPI, SARAPAN, MAKANAN TENGAH HARI.

Kopi. 
Ni la dia kopi yang buat aku lambat tidur.


Yang bestnya tu bila aku bangun pagi, badan takde pulak rasa letih lesu. Tak pasti ni penangan kopi yang aku ambil waktu maghrib atau penangan shaklee bcomplex dan ostematrix yang memang dah jadi rutin aku untuk makan sebelum tidur.

Pagi ni sebelum prepare sarapan, aku buat lagi secawan kopi. Huh. Cari pasal. He he


Ok hari ni sarapan, buat yang senang saja sudah la. Kepala memang tak terfikir apa- cucur bilis..


Dulu-dulu sebelum kawen, aku suka bila mak aku masak cucur bilis. Sebenarnya aku lebih suka panggil jemput-jemput bilis. Tapi encik suami asik sebut cucur-cucur, aku pun dah terikut. Nah sedari aku tak pandai buat, sampai sekarang aku da expert. Da pakar da. 

Lauk lunch hari ni- Sayur sawi putih goreng dengan ayam panggang.. Sempat snap ayam je. Sebab time ayam da ready sayur belom goreng lagi. Hihi


Meh share resepi. Senang je tau.
Sediakan 4 ketul ayam. Macam aku tu.
Campurkan dalam satu bekas
- Bawang putih dan halia yang dikisar
- Dua sudu serbuk lada hitam
- Dua sudu sos cili
- Dua sudu sos tiram
- Dua sudu sos black pepper
- Garam secubit
- Dua sudu olive oil
- Dua sudu gula perang

Bila dah siap. Gaul rata dengan ayam. Perap sejam. Kemudian bakar dalam oven pada suhu 180degree selama 1 jam.

Ok rasa entry ni dah panjang. Aku pun nak bersiap keluar. Banyak tempat nak pergi ni. Sambung nanti.

1 comment:

  1. Menu yang mudah dan ringkas untuk hidangan terutamanya buat anak2.. ;)

    ReplyDelete