Wednesday, January 28, 2015

TANDAS.

Baru-baru ni, tandas jadi satu issue untuk staff building aku.
Entah kenapa, tandas sekarang ni nampaknya macam kene kongsi dengan operator.
Hasilnya, masa menunggu untuk dapat masuk ke tandas, adalah terlalu lama dari kebiasaan!! 
Sampai pernah sekali aku pergi toilet dekat next building..sebab tak nak tunggu lama.
Cuba bayangkan...

Antara contoh keadaan yang salah seorang staff nyatakan dalam email aduan kepada property department, yang mana bila kau nampak or hadapi, memang geram je...

1. Operator suka duduk dalam tandas lama-lama. Kita pun paham la, kadang-kadang "urusan" tu boleh jadi amik masa juga, tapi, tak kan 4 bilik tandas fully occupied dalam satu-satu masa! Lepas tu boleh pulak dorang keluar dari bilik tandas seperti tak ada apa yg berlaku, sedangkan dorang patut nampak berapa ramai orang yang sedang tunggu turn.

2. Operator bunyikan lagu dari handphone dan nyanyi kuat-kuat. Ada ke patut?? Bayangkan la kau tengah duduk dalam bilik tandas, tiba-tiba ada suara menyanyi! Nak buat "urusan" pun terganggu!

3. Operator main game dalam handphone dengan bunyi yang kuat.. Tu sama la kes, mengganggu betul. Sikit pun tak fikir orang lain. Belum masuk dengan perangai dorang yang suka berborak-borak kuat-kuat!! 

4. Ada sesetengah operator, beberapa kali aku terserempak, sedang elok je mencuci muka ala facial wash dekat spa, ada yang bermekap-mekap, betulkan tudung, betulkan baju...dekat kawasan sinki dan cermin. Kadang-kadang aku nampak tisu basah dia tinggalkan jer tepi sinki, ingat ada bibik dia nak kutipkan ke apa! Ooh sebut pasal tisu, bukan tepi sinki saja, kadang dekat toilet bowl pun sama, atau dekat penutup toilet bowl, aiiyooo geli betul la.

Jadi sekarang, masa untuk aku ke tandas memang terganggu. Selain daripada perangai operator ni, building yang aku duduk sekarang ni pun banyak buat masalah. Kadang-kadang tandas, tak ada elektrik, so bila black out, totally memang gelap dan tak boleh masuk tandas la. Atau pun kadang-kadang, air kecik, kadang-kadang lampu ada, tapi pam tandas tak berfungsi. So tak boleh flush.. Haih, building baru, tapi banyak masalah. 

Pelik kan dengan attitude operator ni. Aku tengok dorang suka sangat melepak dalam tandas.
Kadang boleh borak-borak, bergurau senda, main handphone...

Aku cuba berfikir baik, mungkin itu je la area yang paling dekat dengan workshop dorang. Jadi sementara ada masa rehat sikit, lepak tandas saja. Mungkin. Tapi apa yang dorang buat tu, secara tak langsung menyusahkan orang lain. Tapi dorang tak faham. Tahap pemikiran lain, tak sama. Itu je yang aku boleh cakap. Paling tak syok, semua operator melayu.

Dulu kilang lama, operator warga indonesia. Hmm lagi la perangai. Tak sanggup nak tulis kat sini.
Aku bukan la jenis cerewet sangat. Tapi mana-mana aku pergi pun, aku memang mengharapkan tandas dalam keadaan elok dan bersih seolah-olah macam rumah.. Dan kalau nak tau, setiapkali aku terasa sakit perut, rasanya nak je aku cabut balik rumah sekejap..Ha ha ha Gigih tak gigih je la..Erk, tapi aku blom pernah buat lagi..

Dengarnya, property department akan buat sesuatu untuk atasi masalah ni. Buat masa sekarang ni, dia just minta operations leader untuk educate operator semua. Tak pe, kita tengok nanti ada improvement ke tidak. Ok bye.

No comments:

Post a Comment