Sunday, February 21, 2016

TIPS NAK MEMULAKAN BIZ.

Lama tak tulis sesuatu.
Ok meh la kita conteng-conteng sikit.

Ni nak share tips nak memulakan biz, part time biz ke atau fulltime biz.
Tak kisah la kan. Mana-mana pun boleh.

Aku pun baru je start biz online tahun lepas.
Mula-mula saja nak try. 
Lepas tu, eh eh meh la kita start fokus.
Seronok.

Benda pertama sekali kene tau, apa produk yang nak dijual.
Yang ni kene kaji sikit.
Apa barang yang orang tengah cari-cari dekat market.
Apa barang yang laku keras.
Apa barang yang trend terkini.
Contoh produk yang korang boleh pilih, produk terdesak. Paling mudah, produk supplemen atau produk kesihatan. Sebab lifestyle orang zaman sekarang ni, haih mudah dapat penyakit.
Jadi bole la nak suggest any supplement. Orang ramai pun dah ada tinggi kesedaran. Masing-masing tak kisah berbelanja sedikit wang, demi kesihatan.
Mencegah kan lebih baik dari mengubati.

Atau pun korang boleh pilih produk kecantikan. Disamping nak sihat, ramai juga yang berlumba-lumba nak cantik. Cuba cakap sapa yang tak nak cantik.Hihihi.

Aku perhatikan sekarang trend jual pakaian muslimah pun tengah naik. Banyak peniaga yang dah start jual pakaian muslimah. Sambutan pun mesti lah menggalakkan, kalau tak, tak kan la butik online tumbuh bak cendawan. Tambah pulak dengan kriteria jubah yang wudhu friendly, nursing friendly, material yang tak perlu iron.. Hah gitu la. Ini contoh saja ya. Nak lebih-lebih, pergi review sendiri. Buat homework sikit.

Perkara kedua yang kita kene consider sebelum start biz, adalah modal.
Risau kan, sebab nak melabur duit, tapi nanti kalao biz tak jalan macam mana?
Jadi seeloknya pilih yang tak perlukan modal yang besar.
Definasi BESAR tu berbeza untuk setiap orang.
Jadi korang tentukan la if perlu modal, bape yang sanggup korang keluarkan.
Atau kita ada pilihan. Buat je dropship. Jadi korang cuma cari customer je, bab urusan postage, stok semua seller yang handle.

Perkara ketiga, marketing channel. Korang kene la fikir macam mana nak market kan barang yang korang jual tu.
Ada banyak pilihan, boleh guna whatsapp, facebook atau IG. Ini contoh saja. Ada juga platfom macam kedai online contohnya shopee, atau boleh jual melalui web mudah. 
 
Perkara ke empat. Akaun bank. Untuk customer bayar dekat kita. Kalau cash on delivery, takde masalah sebab customer bayar cash. Tinggal sediakan duit pecah jer, sebab kadang customer bagi duit besau-besau. Saja lah tu. Kalau boleh sediakan lebih dari satu akaun.
Bank yang famous, maybank dengan cimb. Dulu aku guna maybank jer, tapi ada customer kata dia takde akaun maybank, so okeh lah. Aku aktifkan balik cimb. Selain tu aku ada juga akaun rhb dengan bank islam. Hah pilih nak bank in dekat akaun mana. But normally aku cuma bagitau akaun maybank dengan cimb je lah.

Perkara ke lima, yang terakhir. Postage. Kita kene la tahu urusan postage. Macam mana nak deal dengan pos laju. Borang apa nak pakai, cut off collection pukul berapa. Hah macam tu.

Ok. Itu je benda basic yang perlu tahu sebelum start biz. So sesiapa yang nak mulakan biz tahun 2016 ni, silakan ya.
Harap ni info ni dapat la membantu serba sedikit.

No comments:

Post a Comment