Saturday, June 18, 2011

PUNCA KAHWIN LEWAT

ZAman sekarang ni, tak sama macam zaman2 perempuan dulu2 (zaman mak2 or nenek kita dulu). Orang dulu2 hampir kesemuanya kahwin awal, seusia belasan tahun lagi..dan kebanyakan jodoh juga ditentukan keluarga. Tapi zaman yang serba moden dan canggih ni, pemikiran perempuan dah lain. Sebelum berfikir kearah perkahwinan, banyak faktor yang dipertimbangkan dan difikirkan semasak2nya sebelum membuat keputusan. Orang lelaki pun macam tu juga. Kene fikir banyak benda sebelum melangkah ke perkahwinan.

Kat sini aku nak list kan beberapa punca orang sekarang lewat berkahwin. Ini pendapat aku berdasarkan apa yang aku tengok sendiri dan juga dari pembacaan aku. Pendapat aku yer...Tak ada kene mengena dengan sesiapa pun.

Yang pertama: Kebanyakan muda mudi sekarang ni belum bersedia dari segi mental/kewangan/fizikal. Ini memang nampak la. Contoh paling mudah, perbelanjaan perkahwinan skang ni uiii mahal..So kalau tak ada duit, jangan harap boleh kahwin cepat. Lelaki dan perempuan sama je.

Yang kedua: Semua orang baik lelaki dan perempuan nak cari yang terbaik. CAri punya cari, belum jumpa juga.. Proses pencarian ni memakan masa yang lama woo..Ye la kawan2, kenal2 rapat, tak serasa or rasa tak sepadan..tinggalkan..Mulakan pencarian baru... Kalau terlalu mencari yang sepadan..Bila mau jumpa da...Cari yang terlalu perfect pun tak boleh juga..Tapi tak bermakna cari yang cincai2 jer..KEne juga cari yang betul2.

Yang ketiga: Sesetengah tu bila dah jumpa pasangan yang dirasakan serasi, timbul pulak halangan dari pihak keluarga. Haa ini memang masalah..So patut dari awal perkenalan dah start cerita2 dengan family..Or kenalkan terus..supaya senang dikemudian hari.

Yang keempat: Ada juga orang2 yang jenis nak membina kerjaya dulu, baru fikirkan soal perkahwinan. Maka, bila mula kerja je..Dia pun bekerja keras..dapat pangkat or kumpul sikit harta..Ini pun makan masa kurang2 dua or tiga tahun. Lelaki mungkin nampak keperluan nak bina kerjaya dulu supaya bila kahwin, ekonomi kukuh dan senang nak bina keluarga pulak. Tapi tak boleh nafikan hak perempuan, dorang pun sama juga-bina kerjaya untuk kepuasan diri..Penat2 belajar tinggi2..mesti la harap dapat pegang jawatan tinggi juga kan..

Yang kelima: Ada orang jenis yang susah nak lupakan kisah lalu. Mungkin dulu2 dia pernah kecewa bercinta. Jadi untuk memulakan sekali lagi satu hubungan mungkin susah..Kecewa sangat agaknya..Orang yang macam ni kene berubah la..Yang lalu biarlah berlalu..Lupakan buat kenangan jer..

Yang keenam: Perempuan yang berjawatan tinggi, berpendapatan besar..Mungkin susah nak didekati lelaki..Dorang mungkin takut sebab rasa rendah diri. Mungkin ada sesetengah perempuan tak kisah berkawan dengan lelaki yang rendah sikit pangkat, tapi perkara2 macam ni walaupun nampak kecik, in future siapa tahu kan..Takut2 nanti bila dah kahwin, isteri akan tak sengaja ungkit bab ni..hal kewangan jangan dibuat main2.

Itu antara 6 punca yang aku dapat fikir la.Lain2 kene fikir lain kali..he he Apa pun sepatutnya ini semua bukan masalah la.Kita digalakkan berkahwin, sebab ikut sunnah Nabi. Dalam bab cari jodoh ni kita kene berusaha, berdoa dan berikhtiar..Doa agar kita ditemukan jodoh yang baik2..Berikhtiar mencari dan bertawakkal..

No comments:

Post a Comment