Saturday, January 26, 2013

KERJAYA DAN REZEKI

"Dan kalaulah Allah memewahkan rezeki bagi setiap hamba-Nya,nescaya mereka akan melampaui batas di bumi (dengan perbuatan2 liar durjana) Akan tetapi Allah menurunkan (rezeki-Nya) menurut kadar yang tertentu sebagaimana yang dikehendaki-Nya. Sesungguhnya Dia Mengetahui dengan mendalam akan segala keadaan hamba-Nya, lagi Melihat dengan nyata : Asy-Syura 42:27"

Setelah lima tahun lebih aku bergelar seorang pekerja, kat sini aku rasa aku boleh senaraikan beberapa panduan yang dalam memilih kerjaya.

1. Minat- pilihlah kerjaya yang diminati. Bila ada minat, kita tak akan rasa terbeban kerananya. Malah kita akan rasa seronok walaupun terpaksa bekerja lebih masa.

2. Bakat- sesetengah kerjaya memerlukan bakat semulajadi. Tapi, bakat boleh diasah jika adanya minat dan kesungguhan.

3. Kemahiran- pilihlan kerjaya yang sesuai dengan kemahiran yang kita ada supaya kerja kita bertambah lancar. Kita juga akan rasa lebih yakin bila membuat keputusan.

4. Sifat semulajadi dan nilai diri- mesti sesuai dengan kerjaya yang dipilih. Jika kita pemalu dan pendiam, jangan la pilih kerjaya yang buat kita perlu berkomunikasi dengan orang ramai setiap masa. Nanti pekerjaan ni bukan hanya menyusahkan kita saja, malah menyusahkan orang lain juga.

Akan tetapi jika ada orang yang sampai sekarang masih tak jumpa kerjaya yang diminati dan sesuai dengan jiwa, sentiasa ingat mungkin rezeki belum ada lagi..
Sebagaimana firman Allah yang bermaksud:

"Bole jadi kamu membenci sesuatu, padahal itu adalah yang terbaik untuk kamu. Sesunggahnya Allah lebih Mengetahui"

Posted via DraftCraft app

No comments:

Post a Comment