Sunday, May 2, 2010

APA NAK BUAT BILA KECEWA

Kecewa...sapa yg suka dgn word ni? Aku lagi la x suke..tapi kadang2 kita kene terima la kekecewaan..hakikatnya kebenaran tu memang menyakitkan..Nak terima kenyataan makan masa berbulan2. Kalaupun luka tu sembuh, tapi parut tu tetap ada..btol kan?

Setiap apa yang kita lakukan mestilah berdasarkan akal dan fikiran..bukan emosi semata2. Sebab time2 tgh bengang atau marah..mmg kita x fikir dengan rasional.. tu la sebab kita kene banyak sabar..dalam hidup ni mmg ada bnyk dugaan..benda2 ni la yang mematangkan hidupp..Setiap apa yang berlaku pasti ada pengajaran.Dan juga pasti ada hikmah disebaliknya..Allah xkan amibil sesuatu dari kita melainkan Dia akan gantikan dengan sesautu yang lebih baikk..

Kita rasa kita hilang sesuatu tapi kita sebenarnya xsedar, kita dapat sesuatu yang lebih baik.. Fikir2 dan renung2 la... Muhasabah diri kita, apa ynag baik kita teruskan dan yang kurang baik kita lepaskan dan tinggalkan..huh cakap mmg senang la..Tapi cuba membuatnyer??Tersangat la susah.. Melainkan kita ada azam yang kuat..Kita kene tegar dan tabah..Supaya kita berjaya sampai ke titik akhir

Hidup ni umpama roda..kadang2 kiat kat atas..kadang2 kita kat bawah..biasalah tu putaran alam...

No comments:

Post a Comment