Sunday, May 12, 2013

AYAM GORENG BEREMPAH.

Ini adalah menu lunch aku semalam. Sayur bayam tumis air dengan ayam goreng berempah.
Sayur tumis air adalah menu biasa. Tapi ayam goreng berempah adalah first time aku buat. Itu pun requested from encik suami. Gigih la bini dia ni dok google resepi yang senang..


Banyak juga jumpa resepi, tapi bila check, bahan pulak tak cukup. Last decide guna resepi yang ni:

Ayam potong kecik2 ikut sukahati.
Garam, serbuk kunyit, sedikit serbuk kari.

Bahan kisar: bawang merah, bawang putih,serai, halia.

Ok da siap bersihkan ayam, gaul semua bahan dengan ayam. Lepastu perapkan. Aku letak dalam peti ais, nak tunggu bahan perapan sebati dengan ayam.

Agak2 nak start goreng, panaskan minyak. Lepas tu goreng ayam macam biasa.. Hmm.. hasilnya seperti di atas.. Bole la di makan..Daaa...

2 comments:

  1. assalamualaikum nani...selamat menjamu selera yer...;)

    ReplyDelete
  2. w'salam mama.. hehe jemput makan...

    ReplyDelete