Saturday, January 2, 2016

PERMULAAN TAHUN BARU.

Salam tahun baru. 2016.
Harap-harap tahun ni memberi sinar kebahagiaan dalam hidup aku.
Amboi kemain ayat.

APPRECIATE YOURSELF.
Tiba-tiba terfikir nak jadikan motto hidup tahun ni.
Entry tahun baru dimulakan dengan gambar lauk yang baru je aku siap masak tadi. Haaa..
Resepi yang tengah viral dekat facebook sekarang, dari Aisha Shukor: Ayam Sambal Bali.

Aku da dua kali cuba masak.
Thanks la dekat Aisha ni sebab share resepi. Mohon aku nak copy resepi masuk blog ni ya. Bukan apa. Senang nak scroll in future. Pertama kali je aku masak, siap tulis step bagai. Kali ni aku main ingat-ingat je..Harap sama la dengan resepi asal.


Ayam potong ikut suka. Gaul dengan garam dan kunyit. Lepas tu goreng.

Kisar- Lada kering, bawang merah, bawang putih, halia, belacan.

Sediakan 6 batang serai dan 6 tangkai daun kari. Garam, gula dan kicap.

Cara masak senang jer: panaskan minyak, masukkan serai, goreng sampai bau, lepas tu masukkan daun kari. Goreng sampai garing.
Da garing semua, masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau dan pecah minyak. Letak garam gula dan kicap sikit, Masak sampai sebati, rasa, if okey, boleh terus masuk ayam. Siap..
Makan dengan nasi putih, terangkat okey..

p/s: aku da plan nak buat menu raya ni. heheheh

4 comments:

  1. Rasanya dah 2 blog yang Yani tengok rebiu tentang resepi ni...mesti sedap ni...bahan2 asas dia pun mcm ade ready stock dlm fridge yani tu...hurm..boleh cuba ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaniiiiiii, mesti cuba ni.. hehehe glamer da resepi ni.

      Delete