Hari tu aku beli begedil daging dekat pasar...Yang frozen tu, skang kan banyak orang buat macam ni, eheheh.. Uiiii kecik2 sizenya. Lepas tu kurang rasa dagingnya. Hmm lepas ni memang tak akan beli lagi la..Buat sendiri lagi puas hati.
Ok maka dah berapa hari dok pendam hasrat nak buat, aku pun start beli daging kisar ramli, dan kentang.. Begedil versi aku ni mudah je nak buat, haha aku kan memang semua nak mudah saja, senang.
Bahan2 yang diperlukan: 5biji kentang, serbuk lada sulah, daging kisar, tepung jagung satu sudu makan.
Cara2: Kentang dibasuh, potong kecik2 dan digoreng...Biarkan sejuk seketika. Daging kisar digoreng separuh masak(idea encik suami). Lepas kentang sejuk, lenyek2 atau hancurkan kentang, masukkan serbuk lada sulah, daging kisar dan tepung jagung. Gaul rata.. Bentuk2 kan bulat2 macam dalam gambar ni...
Ok cara nak goreng, salutkan begedil dengan telur yang dipukul, kemudian boleh la goreng dengn minyak banyak..Hasilnya seperti dibawah..
Ok sekian itu saja, menu aku - sup daging, begedil, sambal kicap.. Hmm nyam2..
tq bg resepi nani....kt baru wat begedil ni ikut resepi ni....xpenah wat brgefil daging..tgk ada daging hancur lebih terus je wat...sedap sgt...
ReplyDeletehehe da try yer? sedap kan..buat sendiri lagi elok dari beli, ayang. sebab lebih rasa...buat banyak2 pastu frozen, nnati bila nak makan, tinggal goreng jer...
ReplyDelete