Sunday, December 16, 2012

SAMBAL GORENG DAN SAYUR AIR LAGI.

Hari ahad.. Hujan turun start dari pukul 2 sampai petang (saat aku bangun tdo). Iye, waktu senggang, aku bantai tdo lagi...boring memang la boring. Mesti malam aku susah nak tdo. Tapi nak keluar jalan2.. Lagi la kurang seronok. Nak2 time hujan bagai.. So jalan terbaik. Duduk rumah jer..lepastu tidur...kuikui

Ok hari ni, berkesempatan juga aku masak sambal goreng. Encik suami nak sangat makan.. Nasib la dia tolong2 goreng.. Haha ringan tulang rupanya husband i.. Hmm really like.. Banyak bahan2 dia nk letak ni.. So memang take time la nak prepare.

Mula2 goreng tempe, tahu, kentang. Lepastu rendam suhun dengan tahu kering, toskan. Sambil2 tu prepare ler daging,sotong, udang yang nak di campak sekali. Lepastu potong la bawang merah, bawang putih, halia, cili merah, cili padi sikit.. Ok so mula2 tumis la bahan2 tadi sampai wangi. Lepas tu masukkan cili merah dengan cili padi. Lepas tu masukkan kicap,air asam jawa,dengan air belacan. Biar sampai mendidih, lepas tu campak la udang,sotong daging segala. Biar sampai air kering, masukkan suhun dengan tahu kering, lepas tu nak bagi warna, letak la kacang buncis sikit.. Tak lama kemudian baru masukkan tahu,tempe dengan kentang yang digoreng.. Fuh... Kehkehkeh kerja aku cuma tukang masukkan bahan jer.. Encik suami yang kacau dalam kuali...hmm best2....aku tak masukkan garam ke gula ke walaupun resepi dekat internet ada tulis suruh masukkan. Jadinya sambal goreng aku ni sedikit tawar. Tapi tak pe.. Next time aku akan adjust balik, maybe lebihkan kicap or bagi sikit garam ker...untuk improve rasa dia..

Makan dengan encik suami.. Memang tak sah la kan. Kalo tak ada kuah2 sayur ni.. Nasib la sayur memang dapat free.  So masak selagi boleh.. Ahahh..masak sayur sawi letak fish ball and fish cake.. Tumis je bawang merah, bawang putih dengan ikan bilis. Lepas tu masukkan semangkuk air. Bila mendidih, masukkan sayur dan fish ball fish cake.  Aha. Lepas tu tabur la serbuk maggi cukup rasa.  Senang je.. Lama2 aku jadi mahir masak sayur air.. Hmm..

Rasa panjang pulak entry ni.. Ok la.. Sambung nanti.. Da....

Published with Blogger-droid v2.0.9

2 comments:

  1. Hehe.. Sedap la juga rasa dia.. Baru2 blaja masak.. Memang kene improve lagi nih.. Hehe

    ReplyDelete