Monday, June 24, 2013

AYAM GORENG BERMADU.

Ni nak share resepi ayam goreng bermadu..erks bermadu yer.. ha ha ha

Minggu ni aku tak beli pun sotong dengan udang kat pasar...Adoi ai... jemu gak- asik2 sotong masak kunyit, masak black pepper, kalo rajin sikit sotong sambal. Sekali je aku makan sotong goreng tepung, tu pun encik suami yang buat, hehehe, dasar bini dot dot dot..kuikuikui

Udang pulak biasa aku campak la 5 ketui dalam sayur goreng ker, sayur air ker..Pusing2 begitu lah, belom pernah aku masak sambal or goreng nestum.. Opsss goreng nestum yerk...isk2..

Maka memang minggu ni kita makan daging dengan ayam saja lah.. Amik ko.. aku dah siap2 packing daging, bole makan untuk 3 hari, ayam bole makan untuk 4 hari. Total seminggu, ok cukup..

Balik pada resepi ayam goreng bermadu ni, aku belajar dari you tube.. Sungguh bagus teknologi zaman sekarang ni. Tapi aku tak la follow 100%. Ada bahan yang aku tak de, so tak payah letak. Tak nak susah kan kepala.


Cara masak: ayam yang dah dibersihkan, gaulkan dengan serbuk kunyit, garam, sos tiram dan juga serbuk lada hitam. Perapkan dalam masa 10 minit. Lagi lama lagi bagusnyer..Kemudian, panaskan minyak- goreng macam biasa. Dah masak, ketepikan.

Kuah pulak: kisarkan cili kering dengan bawang putih..panaskan minyak, kemudian tumis sampai naik bau. Bila da pecah minyak, masukkan sos tiram sikit, madu 2 sudu, gula sesudu..Kacau rata.. Aku tambah air sikit nak kasi kuah cair.. Pastu adjust la rasa dia..

Ok da ready semua, masukkan balik ayam yang dah digoreng tadi.. siap pun.. Baru aku tau- mudah je rupanya.. kuikuikui Lain kali boleh buat lagi...

2 comments:

  1. Memang mudah resepi ni. Yang penting kena ada madu untuk marinate. Makan dengan nasi panas-panas, sedap niii!

    ReplyDelete
  2. hehe betul tu kak azie, makan dengan nasi panas2. memang sedap.. hehe

    ReplyDelete