Tuesday, November 16, 2010

PETUA RUMAHTANGGA BAHAGIA

HAri ni aku baca kat paper tentang nasihat (aku tak ingat la jawatan dia apa-bekas mufti ke atau still mufti perak) Harussani Zakaria..petua rumah tangga bahagia. Antaranya jangan bertunang terlalu lama,takut2 nanti maksiat senang berlaku..Bila sebut maksiat dalam konteks ni mestila la nanti pasangan tersebut ada keinginan untuk buat benda yang tak sepatutnya..Contoh tidur sama..Hmm nanti impaknya haa dah tak ada kemanisan berumahtangga la sebab semua benda dah buat sebelum nikah.

Fakta lain ialah si suami tu jangan la suka hati je mengambil atau menggunakan duit isteri sesuka hati..Walaupun isteri tu bergaji banyak or sama banyak tapi kalo guna duit isteri tu seeloknya pulang la balik..Sebab tanggungjawab bagi or cari nafkah adalah tanggungjawab suami. Melainkan kalo isteri tu rela hati nak tolong suami..Tu kira dibolehkan..

Sebab zaman skang ni banyak muda mudi kawin muda2-Alhamdulillah..Tapi tak kurang juga yang muda2 dah jadi duda/janda-MasyaAllah...Mintak jauh la kan..banyak faktor yang mendorong dorang ni ni bercerai muda2..

Kat paper tu jugak ada menyatakan yang 'chatting' juga antara punca ramai muda mudi bercerai. Aku setuju dengan fakta ni. Zaman sekarang ni semua orang da celik IT. Jadi facebook/twitter semua orang tahu. Biasa benda2 macam ni semua memang boleh effect hidup kita. Ada orang bila kecewa dalam hidup, mula berjinak2 dalam laman sembang...Seterusnya chatting di alam maya..Kemudian plan untuk jumpa..Then bila hati dah suka..ha mula la...buat benda yang bukan2..haha

Kita kurang sedar manusia ni ada macam2 jenis..Belum tentu kita chatting dengan orang yang baik. Tapi tak semua orang yang aktif dalam talian ni jahat2.Cuma kene waspada selalu.Jangan sampai tersilap langkah.

No comments:

Post a Comment