Thursday, November 10, 2011

BILA ORANG BAWAH, UMUR LAGI TUA DARI ORANG ATAS.

Kali ni aku nak tulis tentang persekitaran dalam sesebuah organisasi..ehehe..Cuba bayangkan, bila orang bawah kita, umurnya lebih tua dari kita..Kiranya lebih berusia la..Bukan setahun dua, tapi bertahun2 bezanya..Kalau setahun dua, tu perkara biasa bagi aku..Tapi kalau jauh sangat beza, macam mana?

Dalam sesebuah organisasi, mesti ada konflik.. Memang mesti ada la..mustahil untuk kata tak ada. Bila ada konflik, komunikasi adalah sangat2 penting untuk selesaikan konflik. Jadi macam mana kita nak berkomunikasi dengan orang yang lebih tua dari kita, tapi pangkat dia bawah kita..

Agak susah..Bila orang bawah buat salah, kita yang di atas ni nak menegur, teragak2 nak susun ayat..Nak menjaga hati pada masa yang sama nak terangkan dekat dia supaya perbetulkan kesalahan dia..Intonasi suara pun nak kene jaga, jangan sampai tertinggikan suara. Tapi kalau cakap style lembut2 pun nanti tak berkesan juga..

Haaa pening kan...Aku pun pening..

Aku rasa seorang ketua mesti pandai bezakan perasaan dia bila ada masalah macam ni. Bila nak menegur orang bawah, (terutama yang lagi tua) jangan sampai orang bawah hilang hormat dengan ketua. Yer la, kalau da tegur style jerit2 suara, lepastu ala2 berlagak..memang la semua orang hilang hormat. Nak kita dengar cakap dia jer, cakap kita tak nak terima langsung..huh

Tapi cuba letak diri kita pada 'orang yang berusia tapi kerja bawah orang yang lagi muda'..Haa jangan la pulak bila kita ditegur atas sesuatu kesalahan, kita memberontak..Langsung tak de hormat dengan ketua. Kita patut belajar dari kesilapan dan sentiasa berfikiran positif..jangan dalam hati asyik2 kata 'ala ko orang muda, ko apa tau' lepas tu cakap2 belakang..Itu memang tak baik.

Hmm dunia ada bermacam2 orang dan ragam..layan jer la selagi boleh..Sentiasa pandang sisi yang positif.

No comments:

Post a Comment