Friday, December 24, 2010

BIARKAN ORANG LAIN DENGAN HIDUP MEREKA

Hari ni aku nak menulis sesuatu.Tentang sesuatu.. Aku harap benda ni boleh membuka mata dan minda untuk orang yang membaca (kalau ada yang sudi nak baca) dan untuk aku juga.

Kenapa masih ada sesetengah orang yang suka (tak tahu la sengaja atau tak sengaja) nak sibuk2 dalam hal kehidupan orang lain? Bukan setakat sibuk2 malah boleh pulak menentukan hala tuju hidup orang lain.

Tak tahu la mereka2 ini spesis yang suka dengki ke atau memang jeles sebab hidup dorang tak sama dengan hidup orang yang disibuk2 kan tu.

Orang kita biasa la..mana boleh ada orang lain lebih dari diri sendiri. Hmm kalau fikir yang positif tak apa lah juga,ini tidak megatif memanjang..Sampai bila nak jadi macam tu? Hidup orang yang kita sibuk2 kan tu, biarlah..Pandai2 la dia nak mengatur jalan hidup dia. Mungkin kita nampak dia lebih dari kita tapi kita tak nampak juga apa yang dia kurang dari kita.

Dan jangan pula kita sangka bila hidup kita lebih baik dari dia, selama2nya kita akan jadi lebih baik dari dia.. Allah Maha Adil..Maha mengetahui segalanya.. Siapa antara kita yang boleh agak masa depan kita? Mana tau kehidupan orang yang kita sibuk2kan tu sebenarnya lagi bagus dari kita walaupun pada pandangan kita dia macam kekurangan sesuatu. Aku memang tak faham sunguh2 orang yang macam ni.

Belajar le bersyukur dengan apa yang kita ada..Ingat2 la orang yang belum pernah dapat apa yang kita dah dapat..Bagaimana susahnya mereka nak mendapatkan sesuatu..Dan juga usah la terlalu bangga dengan apa yang kita ada..Entah2 perkara yang dibanggakan tu kelak menjadi perkara yang menyusahkan kita kemudian hari..

No comments:

Post a Comment