Saturday, December 18, 2010

TERIMA LAH

"Kemarahan berpunca dari kekecewaan.Dan kekecewaan itu berpunca dari ketidakpuasan hati menerima suatu ketentuan.Atau boleh dianggap kekecewaan itu lahir apabila kita cuba menolak takdir yang tersurat"

"Jika kamu pernah memiliki sesuatu dan kehilangan, syukur lah kerana kamu pernah menikmati rasa memiliki itu. Begitu juga dengan nikmat perasaan. Jika suatu ketika Allah anugerahkan kesedihan selepas kegembiraan, kamu juga patut bersyukur. Mudah-mudahan hidupmu akan segera menjadi baik"

Petikan kata2 dari novel Mengintai Cinta Khalifah-A.Ubaidillah Alias.

Aku sambung baca novel ni hari ni dan terjumpa kata2 kat atas tu.. Bila aku baca buat aku tersedar realiti kehidupan..Hidup ni kan ada macam2 warna.. Ada warna2 kegembiraan ada warna2 kedukaan.. Masa hadapan tak de siapa pun dapat ramal kan. Sekuat mana perancangan kita aturkan, akhirnya takdir Allah la yang menentukan.

Bukan tak tersentuh hati bila mengenangkan, tapi kita sebagai manusia kene tabah dan kuat untuk hadapi cabaran. Biar perit perjalanan yang ditakdirkan, kita kene redha laluinya..Pedulikan apa orang sekeliling nak kata-sebab hanya kita yang tau apa rasa yang sebenarnya..

No comments:

Post a Comment